Nog nooit badminton gespeeld? Hier zijn de belangrijkste spelregels!

Het veld
Dit is een badmintonveld. In onze sporthal zijn dit de blauwe lijnen.

Het veld verschilt per soort partij. Een enkelspel (één tegen één) wordt gespeeld op een lang, maar smal veld. Een dubbel of mix (twee tegen twee) wordt gespeeld op een lang en breed veld. Bij alle partijen is de opslag diagonaal, dus van het groene vlak naar het groene vlak. Daarnaast moet de shuttle over de eerste lijn komen. De opslag in een dubbel partij mag niet in het achterste vak komen.

Het spel
Zoals bij de veldomschrijving al werd genoemd, zijn er verschillende soorten partijen:
Enkel: je speelt in je eentje tegen één tegenstander
Dubbel/mix: je speelt met een medespeler tegen twee tegenstanders. Bij een dubbel speel je met vier mannen óf vier vrouwen. Een mix, of gemengd dubbel, speel je als man en vrouw tegen een man en een vrouw.

Een partij bestaat uit games. Je moet minimaal twee games winnen om de partij te winnen. Als jij de eerste game wint en je tegenstander de tweede game, speel je een derde game. Een game speel je tot 21 punten, met minimaal twee punten verschil. Is de stand bijvoorbeeld 21-20, speel je door tot 22 punten. Als er geen verschil van twee punten komt, wint de speler die als eerste 30 punten heeft.

Spelen maar!
Je begint het spel altijd met een toss om te bepalen wie begint met de opslag. Zet de shuttle op de rand van het net en laat los. Het dopje van de shuttle wijst naar het veld van de speler die mag beginnen. De andere speler mag daarna kiezen in welk veld hij/zij begint.

De opslag moet diagonaal en over de eerste lijn, daarna is het aan jou om te bepalen waar je slaat. Je krijgt een punt wanneer:
– De shuttle de grond in het veld van je tegenstander raakt,
– Je tegenstander de shuttle uit, in het net of tegen het plafond slaat,
– De shuttle meerdere keren wordt geraakt.
Soms kun je twijfelen of een shuttle uit is of niet. Bij twijfel van beide spelers en/of teller speel je een let. Dit betekent dat je de speelbeurt opnieuw speelt. Degene die als laatst heeft opgeslagen, slaat opnieuw op.

Dit zijn de belangrijkste regels, maar je leert natuurlijk het snelst door gewoon te spelen! Kom een keer langs op woensdag, kijk mee of speel zelf een partijtje mee.